Arkeologisk utredning

Arbetet med den nya spillvattenledningen från Knivsta tätort till Märsta pågår för fullt. Den föreslagna ledningsdragningen undviker till stor del idag kända fornlämningar. Ledningens lokalisering i åkermark innebär dock en risk för okända lämningar, främst boplatser. Därför behöver en arkeologisk utredning genomföras.

Roslagsvatten har gjort en beställning till Länsstyrelsen om en arkeologisk utredning steg 1 längs ledningssträckan. Länsstyrelsen har upphandlat Stiftelsen Kulturmiljövård som kommer att påbörja en arkeologisk utredning den 27 september av området.

Vid en arkeologisk utredning fastställs fornlämningsbilden inom området för tänkt ledningsförläggning. Utredningen är ofta uppdelad i två steg. I steg 1 görs en kart- och arkivanalys för att fastställa områden där fornlämningar kan förekomma och det görs även en inventering i fält. Vid fältinventeringen görs en noggrann okulär besiktning av området och nypåträffade lämningar registreras och mäts in.

Om det, av Länsstyrelsen, bedöms att det inte är tillräckligt med en steg 1-utredning behöver en så kallad steg 2-utredning genomföras. Detta innebär markingrepp och görs ofta med grävmaskin för att avgöra huruvida det döljer sig fornlämningar under mark inom vissa områden. Om detta blir aktuellt i föreliggande fall kommer markägaren kontaktas i god tid innan utredningen påbörjas.

Stiftelsen Kulturmiljövård har enligt medgivande till förundersökning rätt att beträda fastigheter för den okulära undersökningen. Sådd åkermark brukar vanligtvis inte beträdas. Om det ändå skulle inträffa, var vänlig och kontakta oss med ersättningsanspråk.