Knivsta kliver in i framtidens avloppsrening

Nu är det klart - Käppalaförbundets samtliga elva medlemskommuner har sagt ja till att Knivsta kommun får bli ny medlem. Det innebär att Knivstas kommunala avloppsvatten kommer att renas i Käppalaverket på Lidingö omkring 2027-2028.

Marie Kjellman, ansvarig projektledare.

I Knivsta ska det, fram till år 2035, byggas två nya stadsdelar med sammanlagt 3 500 bostäder i Alsike respektive västra Knivsta. Det nuvarande reningsverket kommer inte att räcka till för Knivstas planerade tillväxt och därför har det beslutats om en ny avloppslösning. Den nya lösningen innebär att Knivstas kommunala avlopp ska anslutas till reningsverket i Käppala.

– Fokus ligger på att hitta en lösning som är hållbar över tid, för att kunna förverkliga kommunens mål om framtida utveckling. Utsläppspunkten flyttas från Mälaren till Östersjön, som inte är en lika känslig recipient. Det innebär en minskad belastning på Mälaren, som är en dricksvattentäkt, säger Marie Kjellman, ansvarig projektledare.

Just nu pågår ett arbete för att ta fram en tänkbar sträckning för den ledning som behöver dras från platsen där Knivstas reningsverk är beläget idag. Ledningen ska dras till Märsta, en sträcka på totalt 13 kilometer, där den kopplas till ett avloppstunnelsystem. Därifrån leder tunnelsystemet avloppsvattnet vidare till Käppalaverket på Lidingö.

– Nu sätter vi ramarna för projektet innan vi tar ner det till en mer detaljerad nivå inför byggstarten 2024. Planen är att vi ska vara i mål 2026, men som vanligt i stora projekt finns också utmaningar. Bland annat behöver vi korsa järnvägen på två ställen och utreda fornlämningsområden. Det är också många aktörer involverade i projektet som vi kommer att behöva ta hänsyn till, så som berörda markägare, Trafikverket och Länsstyrelsen. Det har tagits fram en hållbarhetspolicy som visar på hur Roslagsvatten ska arbeta med ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet i projektet.

– Tanken med policyn är att konkretisera på vilket sätt vi ska arbeta hållbart och få till en bra balans i vårt arbete, avslutar Marie Kjellman.